Vad är en algoritm?

Algoritm är ett av de där orden som låter svårare att förstå än vad det egentligen är. Vi alla använder oss av algoritm-liknande prosesser i vårt vardagliga liv. Vi tar en butiksresa som exempel.

Går vi till butiken kanske vi skriver en inköplista för att inte (igen!) glömma något. Listan kan se ut något i stil med:

- äppel

- banan

- bröd

- mjölk

När vi sedan går till butiken så tittar vi oss omkring och jämför produkterna vi ser med de som finns på vår lista. Hittar vi något som finns på listan så plockar vi det med oss och stryker bort det från listan. Det här i sig är en slags algoritm.

En dator sku inte veta vad en passlig mängd banan, bröd, etc. är så det sku vi själva behöva definiera. T.ex. genom att ändra vår inköpslista så att den innehåller mängden av produkterna vi vill ha. Men i stora drag så sku vår shopping algoritm kunna se ut så här:

Vår butiksresas algoritm

  • Se dig omkring i butiken

  • Om du ser någon av produkterna på listan INKÖPSLISTA, sätt produkten i korgen och stryk denna produkt från listan INKÖPSLISTA

  • Om det ännu finns produkter på listan INKÖPSLISTA, ta några steg framåt och börja om från början av algoritmen

  • Om listan INKÖPSLISTA är tom - alla produkter är insamlade - gå till kassan och betala

Listan INKÖPSLISTA

äppel x 6

banan x 6

bröd x 3

mjölk x 4

Att faktiskt programmera en dator att göra våra uppköp sku vara lite mer invecklat än så. Men att förstå vad en algoritm är? Det har du nu koll på.