Vad är DoS och DDoS? Eller: Vad är en överbelastnings-attack?

DoS står för "Denial-of-Service attack" och DDoS för "Distributed Denial of Service attack".

Olika slags Denial-of-Service attacker handlar inte om passiv-aggressiva kypare utan om vad som på svenska kallas för överbelastningsattacker.

En överbelastningsattack är en internetbaserad attack där målet är att åstadkomma så mycket trafik till en sida eller tjänst att den kastar händerna i luften, konstaterar Nix - det här är för mycket för mig och slutar fungera.

Hur går det till? Vi tar ett otekniskt exempel - att köpa glass.

Om överbelastningsattacker och glassbutiker

Du har hört om ett nytt glasställe och vill testa det. Men när du närmar dig glasstället ser du ett hav av människor. Alla står och trängs för att komma åt disken på glasstället. Och de är packade så tätt att du inte har en chans att komma fram.

204811402-huge.jpg

- Ursäkta, är det här glasskön?

Sku du kunna komma tillräckligt nära för att se disken sku du märka att ingen köper någonting. De frågar försäljarna om glass-smakerna, småpratar med andra i kön om vädret, och gör allt annat tänkbart än att köpa en glass och gå vidare.

Orsaken till att ingenting går framåt är att människorna är där specifikt för att a) inte köpa glass, och b) se till att ingen annan heller ska lyckas köpa glass. Det gör de genom att se till att inga riktiga kunder lyckas ta sig fram till glassdisken.

Glassbutiken är överbelastad och ingen kommer åt någon glass.

En överbelastningsattack fungerar enligt samma princip. Men istället för en glassdisk har man en internetsida eller -tjänst. Och istället för kunder har man internet trafik.

Slutresultatet blir att när du försöker besöka sidan eller använda tjänsten så fungerar det inte. Du kommer helt enkelt inte fram, för det står ett sådant hav av internet trafik framför dig i kön att webbsidan eller tjänsten kastar händerna i luften och ger upp.

En DoD och en DDoS fungerar enligt samma princip. Skillnaden är att man med Distributed Denial of Service understryker att anfallstrafiken kommer från många olika datorer.